Duminică 4 noiembrie, la închiderea ediției cu numărul 22 a Festivalului Național de Teatru, juriul format din trei membri ai Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, Yun-Cheol Kim, Raymond Bertin și Octavian Saiu, a acordat, în premieră pentru această manifestare, un premiu al prestigioasei asociații. Vă prezentăm numele câștigătorilor și motivația juriului.
Aliniindu-se altor întâlniri teatrale cu tradiţie din Europa, anul acesta, în premieră, Festivalul Naţional de Teatru şi-a supus afişul „judecăţii” critice internaţionale. La solicitarea Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT/IATC), în al cărei Comitet Executiv este prezentă şi România, prin persoana preşedintelui Secţiei române a Asociaţiei, criticul Alice Georgescu, un juriu format din trei membri ai AICT a acordat ieri seară (4 noiembrie), în cadrul ceremoniei de închidere a festivalului, un premiu purtând numele prestigioasei Asociaţii.
În urma vizionării spectacolelor incluse în secţiunile „De toate pentru toţi” şi „Teatrul de mâine”, Yun-Cheol Kim, profesor universitar la Academia Centrală de Dramă din Seul (Coreea de Sud), director-fondator al publicaţiei internaţionale on-line „Critical Stages”, preşedintele AICT, Raymond Bertin, critic de teatru şi ziarist, membru al redacţiei revistei „Jeu” din Montréal (Canada), şi OctavianSaiu, teatrolog, profesor universitar, vicepreşedinte al Secţiei române a AICT, au hotărât să se concentreze asupra viitorului teatrului şi, în consecinţă, asupra tinerilor creatori prezenţi în festival.
Astfel, juriul a acordat Premiul „Tânără Speranţă” al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru spectacolului Casa M – producţie a Centrului de Arte Coliseum din Chişinău, Republica Moldova, cu Snejana Puică, Mihaela Strâmbeanu, Ina Surdu, Irina Vacarciuc, scenariul şi regia: Luminiţa Ţîcu – „un spectacol puternic, cu o regie minimalistă, dar plină de forţă, în stil documentar, cu un mesaj curajos despre realitatea întunecată a abuzurilor suferite de femei în regiunea basarabeană şi cu o distribuţie solidă”.
De asemenea, juriul a hotărât în unanimitate să acorde Premiul „Tânără Speranţă” al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru actriţei Ioana Manciu, care „a interpretat cu vulnerabilitate, simţ al adevărului şi extraordinară abilitate în alternarea rolurilor” personajele Dvori şi Procuroarea din spectacolul Jocuri în curtea din spate de Edna Mazya, producţie a Teatrului ACT, regia: Bobi Pricop.
Cele două producţii au figurat în secţiunea „Teatrul de mâine” a FNT 2012.
Premiul AICT, acordat în premieră la Festivalul Naţional de Teatru
Duminică 4 noiembrie, la închiderea ediției cu numărul 22 a Festivalului Național de Teatru, juriul format din trei membri ai Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru, Yun-Cheol Kim, Raymond Bertin și Octavian Saiu, a acordat, în premieră pentru această manifestare, un premiu al prestigioasei asociații. Vă prezentăm numele câștigătorilor și motivația juriului.
Aliniindu-se altor întâlniri teatrale cu tradiţie din Europa, anul
acesta, în premieră, Festivalul Naţional de Teatru şi-a supus afişul
„judecăţii” critice internaţionale. La solicitarea Asociaţiei Internaţionale a
Criticilor de Teatru (AICT/IATC), în al cărei Comitet Executiv este prezentă şi
România, prin persoana preşedintelui Secţiei române a Asociaţiei, criticul
Alice Georgescu, un juriu format din trei membri ai AICT a acordat ieri seară
(4 noiembrie), în cadrul ceremoniei de închidere a festivalului, un premiu purtând numele
prestigioasei Asociaţii.
În urma vizionării spectacolelor incluse în secţiunile „De toate pentru toţi” şi „Teatrul de mâine”, Yun-Cheol Kim, profesor universitar la Academia Centrală de Dramă din Seul (Coreea de Sud), director-fondator al publicaţiei internaţionale on-line „Critical Stages”, preşedintele AICT, Raymond Bertin, critic de teatru şi ziarist, membru al redacţiei revistei „Jeu” din Montréal (Canada), şi Octavian Saiu, teatrolog, profesor universitar, vicepreşedinte al Secţiei române a AICT, au hotărât să se concentreze asupra viitorului teatrului şi, în consecinţă, asupra tinerilor creatori prezenţi în festival.
Astfel, juriul a acordat Premiul „Tânără Speranţă” al Asociaţiei
Internaţionale a Criticilor de Teatru
spectacolului Casa M – producţie a Centrului de Arte Coliseum din Chişinău,
Republica Moldova, cu Snejana Puică, Mihaela Strâmbeanu, Ina Surdu, Irina
Vacarciuc, scenariul şi regia: Luminiţa Ţîcu – „un spectacol puternic, cu o regie
minimalistă, dar plină de forţă, în stil documentar, cu un mesaj curajos despre
realitatea întunecată a abuzurilor suferite de femei în regiunea basarabeană şi
cu o distribuţie solidă”.
De asemenea, juriul a hotărât în unanimitate să
acorde Premiul „Tânără Speranţă”
al Asociaţiei Internaţionale a
Criticilor de Teatru
actriţei Ioana Manciu, care „a interpretat cu vulnerabilitate, simţ al adevărului şi
extraordinară abilitate în alternarea rolurilor” personajele Dvori şi Procuroarea din spectacolul Jocuri în curtea din spate
de Edna Mazya, producţie a Teatrului ACT, regia: Bobi Pricop.
Cele două producţii au figurat în secţiunea „Teatrul de mâine” a FNT
2012.
Biroul de presă FNT 2012
Foto Casa M: Ramin Mazur
Foto IOANA MANCIU: Steluta Popescu