Un lot de artişti din România se pregăteşte pentru Olimpiada din acest an de la Londra. Şi dacă pentru sportivi întrecerile încep la sfârşitul lunii iulie şi se încheie în august, artiştii intră în scenă din aprilie, iar calendarul evenimentelor româneşti se întinde până în noiembrie. Proiectele artiştilor români în metropolă, susţinute şi coordonate de Institutul Cultural Român de la Londra, se desfăşoară în cadrul Olimpiadei Culturale, program derulat de autorităţile britanice ca pandant al Jocurilor Olimpice din 2012.
Un lot de artişti din România se pregăteşte pentru Olimpiada din acest an de la Londra. Şi dacă pentru sportivi întrecerile încep la sfârşitul lunii iulie şi se încheie în august, artiştii intră în scenă din aprilie, iar calendarul evenimentelor româneşti se întinde până în noiembrie. Proiectele artiştilor români în metropolă, susţinute şi coordonate de Institutul Cultural Român de la Londra, se desfăşoară în cadrul Olimpiadei Culturale, program derulat de autorităţile britanice ca pandant al Jocurilor Olimpice din 2012. Mesajul promovat de această iniţiativă: Londra este, în 2012, nu doar capitala sportivă mondială, ci şi capitala culturală a lumii.
O parte dintre proiectele româneşti au fost alese în urma unui concurs de idei lansat de ICR în aprilie 2012. Alte proiecte sunt iniţiate şi dezvoltate de echipa ICR Londra, familiarizată cu exigenţele mediului cultural londonez. Prezenţele româneşti sunt integrate în mari festivaluri şi evenimente care formează Olimpiada Culturală: London Festival, Big Dance Festival, London International Theatre Festival, Poetry Parnassus, Wide Open School, London Festival of Architecture, River of Music, Thames Festival.
Un criteriu important în alcătuirea programului a fost impactul durabil („legacy“): capacitatea de a perpetua prezenţa românească şi după terminarea anului olimpic.
Astfel, proiectul „Noul Val Românesc în cartierele olimpice“, desfăşurat în intervalul aprilie–iunie, aduce la Londra patru tineri cineaşti români – scenaristul Alex Baciu, regizorul Radu Muntean, editorul Cătălin Cristuţiu şi actriţa Anamaria Marinca – care vor lucra cu 20 de tineri aparţinând comunităţilor defavorizate din cele şase cartiere olimpice din estul Londrei. Scurtmetrajul realizat în cadrul acestui proiect va fi prezentat într-o ceremonie specială la Festivalul de Film East End de la începutul lunii iulie.
Teatrul românesc va fi reprezentat la Olimpiada Culturală de la Londra de o regizoare din generaţia tânără, Gianina Cărbunariu, şi de marele actor Ion Caramitru.
Festivalul Internaţional de Teatru de la Londra include, în premieră, la această ediţie (12 iunie–15 iulie 2012), o prezenţă românească: spectacolul 20/20, în regia Gianinei Cărbunariu, selectată de directorul executiv al festivalului, Mark Ball.
20/20 este o producţie care pune în discuţie, prin mijloace teatrale, particularităţile convieţuirii româno-maghiare. Spectacolul a fost produs de Studio Yorick din Târgu Mureş în 2009 şi este jucat de actori români din Bucureşti şi actori maghiari din Târgu Mureş. Desfăşurat în teatre, galerii de artă şi spaţii neconvenţionale, Festivalul Internaţional de Teatru de la Londra este cea mai mare manifestare dedicată teatrului internaţional din capitala britanică.
Marii actori Ion Caramitru şi Michael Pennington (Iron Lady), consideraţi de presa britanică „doi dintre cei mai mari interpreţi ai lui Hamlet din toate timpurile“, vor recita din sonetele lui William Shakespeare şi vor rosti câteva monologuri celebre, în cadrul unui spectacol dedicat liricii dramaturgului britanic. Criticii Jess Hollifield şi Paul Edmondson, specialişti în opera lui Shakespeare, vor prefaţa recitalul bilingv, care va fi urmat de un discurs al lui Michael Dobson, director al prestigiosului Shakespeare Institute. Evenimentul va beneficia de vizibilitatea asigurată şi de partenerii ICR, organizaţia Poet in the City şi Shakespeare Institute.
Dansul, poezia şi muzica sunt domenii artistice în care România va fi reprezentată la festivaluri de anvergură. Festivalul Big Dance, unul dintre cele mai mari festivaluri de dans britanice, a cărui ediţie din 2012 face parte din Olimpiada Culturală, programează, în prima zi, un spectacol al coregrafului şi regizorului Arcadie Rusu. Inspirat din repertoriul operei Holland Park, spectacolul îmbină mişcarea corporală modernă cu dansurile tradiţionale româneşti.
Poeta Doina Ioanid participă – alături de alţi 204 poeţi (câte unul din fiecare ţară concurentă la Olimpiada Sportivă) – la Festivalul Poetry Parnassus, care se anunţă a fi cel mai mare festival internaţional de poezie organizat vreodată în Marea Britanie. Saxofonistul Lucian Nagy va oferi un recital la Festivalul River of Music (21–22 iulie), festival internaţional de muzică etno şi jazz desfăşurat pe malurile Tamisei, pe şase scene reprezentând cele şase continente participante la Jocurile Olimpice.
Poezia se va întâlni cu sportul la evenimentul „Mari sportivi citesc din mari poeţi“, în cadrul căruia Nadia Comăneci va citi trei poeme pe teme legate de corporalitate, confruntare şi performanţă. Printre campionii participanţi la eveniment alături de marea gimnastă din România se numără Tanni Gray-Thompson, Edwin Moses şi Steve Williams.
Un dar durabil pentru peisajul londonez: sculptura Alergător pe muchie / Edgerunner de Paul Neagu, ce se va dezveli în iulie în Owens Field Park din Islington, cartierul încare artistul a locuit până la moartea sa în 2004. Edgerunner va fi prima lucrare monumentalăa unui artist român amplasată la Londra. Un impact puternic pentru privitorivor avea, fără îndoială, şi sculpturile în fân realizate de clujeanul Ernő Bartha subgenericul Nature in the City. De mari dimensiuni (5 metri înălţime şi 2,5 metri lăţime),inspirate din istoria şi simbolistica Jocurilor Olimpice, sculpturile au fost conceputespecial pentru parcurile Victoria şi Mile End, cu posibilitatea de a fi amplasate pe apă.
Peisajul londonez va integra, în iulie–august, şi o casă autentică din secolul al XIX-lea din zona Gorj, reconstruită – în cadrul proiectului „Rădăcinile lui Brâncuşi – Hobiţa“ propus de Luminiţa Holban – de către specialişti de la Muzeul Satului din Bucureşti şi experţi britanici de la organizaţia INTBAU, patronată de prinţul Charles.
Dan şi Lia Perjovschi vor susţine un masterclass la Hayward Gallery în cadrul proiectului Wide Open School, o şcoală de vară care include seminarii, ateliere şi prezentări susţinute de peste 80 de artişti contemporani din 50 de ţări. Programul prezenţelor româneşti mai include proiecţii video: Flux de Ioana Marinescu şi Tapio Snellman (Southbank Centre, East End, iulie–august); Videomapping de Kotki Visuals (Turnul Londrei, noiembrie); instalaţii: Cultural Stations de Minodora Cerin şi Mircea Mărgărit (iulie–august, Tower Bridge, Trinity Square Gardens), PlayPoint Puzzle, de Miruna Amza (iulie–august, Victoria Park/Mile End Park); Minimal Complexities de Vlad Tenu (23 iunie–8 iulie, New London Architecture).
În perioada iulie–septembrie, o expoziţie realizată de ICR în parteneriat cu Muzeul Sportului şi Televiziunea Română va prezenta la ICR Londra, participarea României la Olimpiade. Un weekend românesc organizat în cadrul Thames Festival, în ultimele două zile ale sezonului olimpic (8–9 septembrie) va cuprinde expoziţii culinare, concerte pop, rock, folk, demonstraţii de măiestrie şi proiecţii cinematografice, în apropierea iconicului Tower Bridge.
România la Olimpiada Culturală de la Londra – 2012
Un lot de artişti din România se pregăteşte pentru Olimpiada din acest an de la Londra. Şi dacă pentru sportivi întrecerile încep la sfârşitul lunii iulie şi se încheie în august, artiştii intră în scenă din aprilie, iar calendarul evenimentelor româneşti se întinde până în noiembrie. Proiectele artiştilor români în metropolă, susţinute şi coordonate de Institutul Cultural Român de la Londra, se desfăşoară în cadrul Olimpiadei Culturale, program derulat de autorităţile britanice ca pandant al Jocurilor Olimpice din 2012.
Un lot de artişti din România se
pregăteşte pentru Olimpiada din acest an de la Londra. Şi dacă pentru sportivi
întrecerile încep la sfârşitul lunii iulie şi se încheie în august, artiştii
intră în scenă din aprilie, iar calendarul evenimentelor româneşti se întinde
până în noiembrie. Proiectele artiştilor români în metropolă, susţinute şi coordonate
de Institutul Cultural Român de la Londra, se desfăşoară în cadrul Olimpiadei
Culturale, program derulat de autorităţile britanice ca pandant al Jocurilor
Olimpice din 2012. Mesajul promovat de această iniţiativă: Londra este, în
2012, nu doar capitala sportivă mondială, ci şi capitala culturală a lumii.
O parte dintre proiectele româneşti
au fost alese în urma unui concurs de idei lansat de ICR în aprilie 2012. Alte
proiecte sunt iniţiate şi dezvoltate de echipa ICR Londra, familiarizată cu
exigenţele mediului cultural londonez. Prezenţele româneşti sunt integrate în
mari festivaluri şi evenimente care formează Olimpiada Culturală: London Festival, Big Dance Festival, London International Theatre Festival, Poetry Parnassus, Wide Open School, London Festival
of Architecture, River of Music, Thames Festival.
Un criteriu important în alcătuirea
programului a fost impactul durabil („legacy“): capacitatea de a
perpetua prezenţa românească şi după terminarea anului olimpic.
Astfel, proiectul „Noul Val
Românesc în cartierele olimpice“, desfăşurat în intervalul aprilie–iunie,
aduce la Londra patru tineri cineaşti români – scenaristul Alex Baciu, regizorul
Radu Muntean, editorul Cătălin Cristuţiu şi actriţa Anamaria Marinca – care vor
lucra cu 20 de tineri aparţinând comunităţilor defavorizate din cele şase
cartiere olimpice din estul Londrei. Scurtmetrajul realizat în cadrul acestui
proiect va fi prezentat într-o ceremonie specială la Festivalul de Film East
End de la începutul lunii iulie.
Teatrul românesc va fi reprezentat
la Olimpiada Culturală de la Londra de o regizoare din generaţia tânără, Gianina
Cărbunariu, şi de marele actor Ion Caramitru.
Festivalul Internaţional de Teatru
de la Londra include, în premieră, la această ediţie (12 iunie–15 iulie 2012),
o prezenţă românească: spectacolul 20/20, în regia Gianinei Cărbunariu,
selectată de directorul executiv al festivalului, Mark Ball.
20/20 este o producţie care pune în
discuţie, prin mijloace teatrale, particularităţile convieţuirii
româno-maghiare. Spectacolul a fost produs de Studio Yorick din Târgu Mureş în
2009 şi este jucat de actori români din Bucureşti şi actori maghiari din Târgu
Mureş. Desfăşurat în teatre, galerii de artă şi spaţii neconvenţionale, Festivalul
Internaţional de Teatru de la Londra este cea mai mare manifestare dedicată
teatrului internaţional din capitala britanică.
Marii actori Ion Caramitru şi
Michael Pennington (Iron Lady), consideraţi de presa britanică „doi
dintre cei mai mari interpreţi ai lui Hamlet din toate timpurile“, vor recita
din sonetele lui William Shakespeare şi vor rosti câteva monologuri celebre, în
cadrul unui spectacol dedicat liricii dramaturgului britanic. Criticii Jess
Hollifield şi Paul Edmondson, specialişti în opera lui Shakespeare, vor prefaţa
recitalul bilingv, care va fi urmat de un discurs al lui Michael Dobson,
director al prestigiosului Shakespeare Institute. Evenimentul va beneficia de
vizibilitatea asigurată şi de partenerii ICR, organizaţia Poet in the City şi
Shakespeare Institute.
Dansul, poezia şi muzica sunt
domenii artistice în care România va fi reprezentată la festivaluri de
anvergură. Festivalul Big Dance, unul dintre cele mai mari festivaluri de dans
britanice, a cărui ediţie din 2012 face parte din Olimpiada Culturală,
programează, în prima zi, un spectacol al coregrafului şi regizorului Arcadie
Rusu. Inspirat din repertoriul operei Holland Park, spectacolul îmbină mişcarea
corporală modernă cu dansurile tradiţionale româneşti.
Poeta Doina Ioanid participă –
alături de alţi 204 poeţi (câte unul din fiecare ţară concurentă la Olimpiada
Sportivă) – la Festivalul Poetry Parnassus, care se anunţă a fi cel mai
mare festival internaţional de poezie organizat vreodată în Marea Britanie.
Saxofonistul Lucian Nagy va oferi un recital la Festivalul River of Music
(21–22 iulie), festival internaţional de muzică etno şi jazz desfăşurat pe
malurile Tamisei, pe şase scene reprezentând cele şase continente participante
la Jocurile Olimpice.
Poezia se va întâlni cu sportul la
evenimentul „Mari sportivi citesc din mari poeţi“, în cadrul căruia Nadia
Comăneci va citi trei poeme pe teme legate de corporalitate, confruntare şi
performanţă. Printre campionii participanţi la eveniment alături de marea
gimnastă din România se numără Tanni Gray-Thompson, Edwin Moses şi Steve
Williams.
Un dar durabil pentru peisajul
londonez: sculptura Alergător pe muchie / Edgerunner de Paul Neagu, ce
se va dezveli în iulie în Owens Field Park din Islington, cartierul în care
artistul a locuit până la moartea sa în 2004. Edgerunner va fi prima
lucrare monumentală a unui artist român amplasată la Londra. Un impact puternic
pentru privitori vor avea, fără îndoială, şi sculpturile în fân
realizate de clujeanul Ernő Bartha sub genericul Nature in the City.
De mari dimensiuni (5 metri înălţime şi 2,5 metri lăţime), inspirate din
istoria şi simbolistica Jocurilor Olimpice, sculpturile au fost concepute special
pentru parcurile Victoria şi Mile End, cu posibilitatea de a fi amplasate pe
apă.
Peisajul londonez va integra, în
iulie–august, şi o casă autentică din secolul al XIX-lea din zona Gorj,
reconstruită – în cadrul proiectului „Rădăcinile lui Brâncuşi – Hobiţa“ propus
de Luminiţa Holban – de către specialişti de la Muzeul Satului din Bucureşti şi
experţi britanici de la organizaţia INTBAU, patronată de prinţul Charles.
Dan şi Lia Perjovschi vor susţine
un masterclass la Hayward Gallery în cadrul proiectului Wide Open School, o
şcoală de vară care include seminarii, ateliere şi prezentări susţinute de
peste 80 de artişti contemporani din 50 de ţări. Programul prezenţelor
româneşti mai include proiecţii video: Flux de Ioana Marinescu şi Tapio Snellman
(Southbank Centre, East End, iulie–august); Videomapping de Kotki Visuals
(Turnul Londrei, noiembrie); instalaţii: Cultural Stations de Minodora
Cerin şi Mircea Mărgărit (iulie–august, Tower Bridge, Trinity Square Gardens), PlayPoint
Puzzle, de Miruna Amza (iulie–august, Victoria Park/Mile End Park); Minimal
Complexities de Vlad Tenu (23 iunie–8 iulie, New London Architecture).
În perioada iulie–septembrie, o
expoziţie realizată de ICR în parteneriat cu Muzeul Sportului şi Televiziunea
Română va prezenta la ICR Londra, participarea României la Olimpiade. Un
weekend românesc organizat în cadrul Thames Festival, în ultimele două zile ale
sezonului olimpic (8–9 septembrie) va cuprinde expoziţii culinare, concerte
pop, rock, folk, demonstraţii de măiestrie şi proiecţii cinematografice, în
apropierea iconicului Tower Bridge.