Luni, 14 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, Festivalul Național de Teatru (30 octombrie-7 noiembrie 2010), ajuns în acest an la cea de-a 20a ediție, și-a anunțat selecția. Puteți citi în continuare materialele de informare transmise de Biroul de presă: comunicatul de presă , selecția oficială și structura ediției 2010, prezentări ale invitaților speciali, precum și o trecere în revistă a efectelor avute de participarea profesioniștilor străini la edițiile precedente configurate de Cristina Modreanu.
FNT 2010 și-a anunțat selecția!
15.06.2010
Luni, 14 iunie, ora 16.00, în cadrul unei conferințe de presă, Festivalul Național de Teatru (30 octombrie-7 noiembrie 2010), ajuns în acest an la cea de-a 20 a ediție, și-a anunțat selecția!
Cristina Modreanu, selecționerul unic și director artistic FNT a declarat: “Ca structură, FNT a rămas în mare parte ca în 2008 și 2009, fiindcă am dorit să închei rotund acest mandat de selecționer. În schimb, am hotărât ca în 2010 să nu mai separăm producțiile independente de selecția oficială pentru că acestea diferă doar ca sistem de producție, nu din punct de vedere artistic, în ultimii ani sistemul independent având o dezvoltare dinamică și benefică, asupra căreia vreau să atrag atenția.”
În cadrul selecției, Cristina Modreanu a anunțat și cele două premiere în FNT, spectacole regizate de Rodrigo Garcia la Teatrul Național din Timișoara și Matthias Langhoff la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.
FNT 2010 va cuprinde și spectacole din străinătate, cele două producții confirmate momentan sunt Hey, Girl! regizat de Romeo Castelucci și Regele moare de Eugene Ionesco, în regia lui Silviu Purcărete, coproducție Les Arts et Mouvants, Cie à l’endroit des mondes allant vers (Paris), Ex-Ponto Festival (Slovenia), UNITER, Institutul Cultural Român prin programul Cantemir, alte două spectacole invitate fiind în curs de confirmare și urmând să fie anunțate în toamnă.
FNT 2010 este completată cu dezbateri, conferințe, întâlniri, lansări de carte, filme despre teatru și dans.
Aura Corbeanu, director executiv FNT și vicepreședinte UNITER, a declarat că: „În afara finanțatorilor principali (Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Cultural și Consiliul General al Pirmăriei Municipiului București) și alți sponsori și parteneri de valoare, suntem bucuroși că din 2009 avem susținerea Institutului Cultural Român care a acceptat să susțină FNT pe o perioadă de trei ani, acoperind toate cheltuielile legate de prezența profesioniștilor (promoteri, directori de teatre, ziariști) din străinătate. Aceștia vor fi nu mai puțin de 60 de persoane, asigurând recunoașterea internațională a celui mai important eveniment teatral al toamnei.”
Pentru detalii, vă rugăm să consultați fișierele atașate sau site-ul www.fnt.ro
Biroul de presă FNT 2010
Mirela Năstăsache & Florentina Bratfanof
Festivalul Național de Teatru, a XX-a ediție
30 octombrie – 7 noiembrie 2010
ROMANIAN SHOWCASE 3 / Spectacole românești de top
1. 20/20 scris și regizat de Gianina Cărbunariu, Studio Yorick din Târgu Mureș
2. Aici, la porțile beznei după Euripide, regia Mihai Măniuțiu, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași
3. Aniversarea de Thomas Vinterberg și Mogens Rukov, regia Vlad Massaci, Teatrul „Nottara”, București
4. Breaking the waves (Viața binecuvântată a lui Bess) adaptare scenică după un scenariu de de Lars von Trier, regia Radu Nica, Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu
5. Capete înfierbântate de Mihaela Michailov, regia David Schwartz, Centrul de Introspecție Vizuală și Tanga Project, București
6. Codrii de David Mamet, regia Alexandru Berceanu, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad
7. Cucuie-n frunte după Eric Bogosian, regia Radu Iacoban și Tudor Aaron Istodor, Teatrul LUNI de la Green Hours, București
8. Elling dramatizare de Axel Hellstenius în colaborare cu Petter Naess după romanul Frați de sânge de Ingvar Ambjornsen, regia Vlad Massaci, Teatrul de Comedie, București
9. Femeia care și-a pierdut jartierele de Eugene Labiche, regia Silviu Purcărete, Teatrul de Comedie, București
10. Hamlet de William Shakespeare, regia Uray Peter, Studio M, Sfântu Gheorghe
11. Herr Paul de Tankred Dorst, regia Radu Afrim, Teatrul Tineretului, Piatra Neamț
13. Legenda Marelui Inchizitor după F. Dostoievski, regia Radu Penciulescu, Teatrul Național București
14. Livada de vișini de A.P. Cehov, regia Felix Alexa, Teatrul Național București
15. Miriam W. de Savyon Liebrecht, regia Radu Afrim, Teatrul „Toma Caragiu”, Ploiești
16. Odiseea de Homer, regia Tim Caroll, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova
17. Povești de familie de Biljana Sbrljanovic, regia Cristian Ban, Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe
18. Pyramus & Thisbe 4 You după William Shakespeare, regia Alexandru Dabjija, Teatrul Odeon, București
19. Royal Fashion, regia Dan Puric, Teatrul Național de Operetă, București
20. Sfârșit de partidă de Samuel Beckett, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Metropolis, București
21. Strigăte și șoapte de Ingmar Bergman, regia Andrei Șerban, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca
22. Supermarket, scenariu și regia Theo Herghelegiu, Teatrul Inexistent și Club La Scena, București
PREMIERE IN FNT – titluri rezervate
1. Măsură pentru măsură de William Shakespeare, regia Matthias Langhoff, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca
2. Spectacol de Rodrigo Garcia, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Timișoara
SPECTACOLE INVITATE DIN STRAINATATE
1. Hey, Girl!, un spectacol de Romeo Castellucci, Romeo Castellucci & Societas Raffaello Sanzio (IT)
2. Regele moare de Eugène Ionesco, regia Silviu Purcărete, coproducție Les Arts et Mouvants, Cie à l’endroit des mondes allant vers (Paris), Ex-Ponto Festival (Slovenia), UNITER, Institutul Cultural Român prin programul Cantemir
DEBUT ÎN FNT
1. Exil în pământul uitării, regia și coregrafia Andreea Tănăsescu, Centrul Național al Dansului, București
2. Funcționarii după A.P. Cehov, regia Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul Metropolis, București
DEZBATERI, CONFERINȚE, ÎNTÂLNIRI
1. Lee Breuer, fondator Mabou Mines, USA – conferință și prezentare video
2. Michal Kobialka – conferință și proiecții spectacole semnate Kantor
3. Conferințe creatori români
4. Dezbatere – Starea teatrului românesc (la ediția 20)
LANSĂRI DE CARTE
Editura UNITEXT – Colecția FNT:
1. 50 key Theatre Directors (editori Maria Shevtsova si Shomit Mitter, Routledge, 2005) – traducere Anca Ioniță și Cristina Modreanu
2. Against Interpretation and other Essays de Susan Sontag, Picador, USA – traducere Ioana Ieronim
3. Kantor de Michal Kobialka – traducere Cipriana Petre; în colaborare cu Catedra de Teatru a Universității „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca
FILME, NOAPTE, TEATRU = FNT
DANCE SHOWCASE
Invitaţi speciali în FNT 2010
Lee Breuer este profesor, regizor de film, poet, scriitor şi regizor de teatru. Este directorul artistic al Mabou Mines Theater Company din New York, companie la fondarea căreia a participat, în 1970, alături de colegii săi:Philip Glass, Ruth Maleczech, JoAnne Akalaitis, David Warrilow şi Frederick Neuman. A câştigat numeroase premii Obie, dar şi Edinburgh Herald‘s Archangel Award şi The Helen Hayes Award. Breuer a predat la Yale University School of Drama (1986-99); Stanford University (1995-99); UC Santa Cruz (1994); Arizona State University West (1992-93) şi Harvard University (Writers and Directors Seminar – 1981).
În cadrul FNT 2010, Breuer va susţine o conferinţă şi o prezentare video a activităţii sale în compania Mabou Mines.
Romeo Castellucci combină regia de teatru cu arta plastică într-un mod visceral, iar rezultatul îl plasează în topul mondial al regizorilor. După ce a studiat artele plastice la Universitatea de Arte Frumoase din Bologna, Castellucci a fondat, în 1981, alături de soţia sa, dramaturgul Chiara Guidi şi sora sa, scriitoarea Claudia Castellucci, Societas Raffaello Sanzio. Opera sa este comparată cu ’Wunderkammer’-ul baroc, unde vizitatorii pot vedea tot soiul de rarităţi. Sau cu un vis, plin de fantezie şi întâmplări contradictorii, unde există alte legi ale timpului, spaţiului şi limbajului.
Munca lui Romeo Castellucci alături de Societas Raffaello Sanzio este considerată de mulţi a fi cel mai vizionar teatru experimental al timpurilor noastre. Felul în care Castellucci interoghează şi potenţează forme teatrale diferite, duc către o creaţie extraordinară, controversată, care vorbeşte fără compromis despre condiţia umană.
Spectacolul Hei Girl! vine în 2010 la FNT după impresionante turnee în Europa sau America de Nord.
Rodrigo Garcia s-a născut în 1964 în Argentina, unde a trăit până la 19 ani. Din anul 1986 s-a stabilit la Madrid, unde a a fondat, în 1989, compania Carniceria Teatro (Teatrul Măcelăria). Autor adulat şi controversat, cu un discurs emblematic pentru timpurile pe care le traversăm, Rodrigo Garcia abordează tăios, fără menajamente, contradicţiile acestora, iar piesele sale vorbesc direct, uneori brutal, despre excesele consumismului care nu mai lasă loc reflecţiei, despre ipocrizia globalizării şi a “politicii corecte”. O poetică specială, crudă uneori, şocantă chiar prin libertatea ei absolută, caracterizează opera sa de dramaturg, ca şi pe cea de regizor.
În luna noiembrie 2009, Rodrigo Garcia a câştigat în Polonia Premiul “Noi Realităţi Teatrale”, alături de Pippo Delbono, de Guy Cassiers, de Árpád Schilling şi de Francois Tanguy. În vara aceasta, va face primul spectacol în România, la Teatrul Naţional din Timişoara, spectacol care va fi prezentat în FNT în premieră.
Michal Kobialka este profesor invitat al Universităţii din Utrecht în anul 2009. Predă Teatru la Universitatea din Minnesota, în cadrul departamentului de Teatru, Arte şi Dans. A scris despre teatrul medieval, despre teatrul contemporan european, dar şi istorii de teatru. De asemenea, este specializat în Kantor, despre a cărui muncă a publicat în 2009 volumul: Further on, Nothing: Tadeusz Kantor’s Theatre—a book-length study of Tadeusz Kantor’s theatre.
Tot despre Kantor va susţine, în cadrul FNT 2010, o conferinţă însoţită de o prezentare video.
Matthias Langhoff este regizor german, născut în 1941 la Zurich, unde tatăl său se refugiase fugind de nazişti. Activitatea sa este impresionantă. A lucrat pe cele mai mari scene din Germania la Berlin Ensemble, Vâolksbuhne, Schauspielhaus. A condus, Teatrul Vidy din Lausanne, apoi Berliner Ensemble. Langhoff este membru al Academiei din Berlin şi Ofiţer al Legiunii de Onoare. Radical şi surprinzător în regie, opera sa dovedeşte o rigoare perfectă. Face parte din estetica sa felul în care saturează scena de semne, prin mijloace variate: fotografie, proiecţie de film, referinţe la alte opere teatrale sau cinematografice, interactivitate, decoruri şi costume extrem de complexe. Majoritatea montărilor sale rămân în istorie.
Invitat să lucreze în România de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca, Matthias Langhoff prezintă, în premieră în FNT, Măsură pentru măsură de William Shakespeare.
EFECTE ALE PARTICIPĂRII PROFESIONIŞTILOR CULTURALI STRĂINI ÎN FNT
Au susţinut conferinţe:
Delphine Cottu (Franţa), actriţă a Théâtre du Soleil, conferinţă despre Ariane Mnouchkine.
George Banu, critic de teatru, profesor la Universitatea Nouvelle Sorbone, teoretician de origine română, invitat permanent al Festivalului Naţional de Teatru, în anul 2009 a prezentat un colocviu despre Grotowski.
Alături de George Banu au susţinut conferinţe despre Grotowski Dariusz Kosiński şi Leszek Kolankiewicz, profesori universitari din Polonia, specialişti în domeniu.
Aleks Sierz din Marea Britanie a susţinut conferinţa cu tema Noua dramaturgie în teatrul britanic contemporan.
Richard Schechner din SUA a susţinut un workshop de regie şi spectacologie, el însuşi fiind o personalitate novatoare a teatrului american contemporan. Spectacolul „Dyonisus in 69” este un reper al teatrului experimental de la sfârşitul anilor 60, o versiune politizată şi eroticizată dată de Richard Schechner „Bacantelor” lui Euripide, montat în celebrul Performing Garage din New York.
Saviana Stănescu, important dramaturg român cu impresionantă activitate profesională în New York, a fost cea care a semnat prefaţa cărţii Performance. Introducere şi teorie de Richard Schechner, fiind alături de regizor la work-shop-ul din Bucureşti.
În afară de prezenţa spectaculară, conferinţe şi dezbateri susţinute de companii şi personalităţi internaţionale, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru au fost invitaţi şi directori de festivaluri, directori de programe ai unor importante teatre europene şi americane, jurnalişti internaţionali, care au manifestat interes pentru teatrul românesc, pentru profesioniştii de teatru sau pentru realizarea, pe viitor, de spectacole în colaborare cu artişti şi teatre din România. Aceşti invitaţi sunt potenţiali iniţiatori de schimburi culturale, potenţiali cumpărători de spectacole produse în România.
Austria
Irina Wolf, Editor la Aurora Magazin, a scris un articol despre Festivalul Naţional de Teatru 2009, publicat în data de 20 nov 2009 în Aurora Magazine, revista culturală din Austria.
În toamna anului 2010 va finaliza volumul Teatrul Romanesc Contemporan în limba germană, seria „Forum: Rumänien”, editura germană Frank & Timme
Belgia
Jo Dekmine, Director al Theatre 140
Directorul Theatre 140, teatru gazdă din Bruxelles, este interesat de spectacolul de teatru românesc. Intenţia lui este de a prezenta anual câte un spectacol produs de un teatru din România. Din 2007 au fost invitate spectacolele Electra, produs de Teatrul Naţional din Sibiu, Discipolii, produs de Teatrul Maghiar din Cluj. În acest moment este interesat de spectacolul Trei surori de Cehov, regia Tompa Gabor, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj Napoca.
Bulgaria
Hristo Mutafciev, Preşedinte al Uniunii Actorilor din Bulgaria
Pavel Vasev, Manager al Teatrului Naţional „Ivan Vazov”
Presedintele Uniunii Teatrale din Bulagaria şi Directorul Teatrului Naţional din Sofia au discutat cu Preşedintele Uniunii Teatrale din România şi Directorul Teatrului Naţional din Bucureşti în vederea stabilirii unui acord de parteneriat între instituţiile mai sus menţionate. Parteneriatul are ca obiective principale realizarea de coproducţii româno-bulgare, schimbul de spectacole, participarea la festivaluri internaţionale de teatru.
Kalina Wagenstein, Director al Art Office Foundation şi Nikolay Iordanov, Director Executiv al International Theatre Festival „Varna Summer” sunt principalii organizatori ai Festivalului „Varna Summer”. Organizatorii intenţionează să dezvolte acest festival şi să-l extindă pe toate malurile Marii Negre şi să stabilească un parteneriat cu Festivalul Naţional de Teatru.
Spectacolul Lucia patinează, regia Radu Afrim, producţie a Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe a fost invitat la Festivalul „Varna Summer” şi a avut o reprezentaţie în data de 5 iunie 2010.
Finlanda
Kirsti Koski, Coordonator al Departamentului de Invitaţi Internaţionali din cadrul Tampere Theatre Festival
Coordonatorii proiectului Tampere Theatre Festival vizionează anual cele mai bune spectacole de teatru, în vederea propunerii de selecţionare pentru unul dintre cele mai bine cotate Festivaluri de Teatru din Europa. Sunt interesati de spectacolul Psihoza, regia Mihai Măniuţiu, produs de Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj.
Franţa
Dominique Fataccioli, Director şi Codrina Pricopoaia, Coordonator proiecte artistice al Theater Bourg-Neuf, Avignon
Theater Bourg-Neuf din Avignon în parteneriat cu ICR Paris, organizează anual o selecţie de spectacole româneşti în vederea închirierii celor două săli de care dispune teatrul, în cadrul Festivalului de la Avignon, secţiunea OFF.
În anul 2010 Theater Bourg-Neuf va prezenta o ministagiune românească în cadrul festivalului de la Avignon
În spaţiul Maison Jean Vilar, în perioada 11 – 16 iulie 2010 vor fi prezentate următoarele:
Amalia respiră adânc de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu, producţie a Teatrului „Ariel” din Târgu Mureş
A(II) RH+ de Nicoleta Esinencu, regia Michèle Harfaut, interpetat de Miglen Mirtchev
Mămăliga sau ficat de vacă de Codrina Pricopoaia, regia Dominique Fataciolli
Prezentarea revistei Scena.ro
Jean-Pierre Thibaudat, critic de teatru, traducător, consilier şi selecţioner pentru festivaluri de teatru, este interesat de teatrul contemporan din Europa de Est. În anul 2011, în cadrul FESTIVAL PASSAGE, Festival des théâtres à l’est de l’Europe, Nancy, vor fi prezentate spectacolele: Măsură pentru măsură de Shakespeare, regia Matthias Langhoff şi Unchiul Vanea de Cehov, regia Andrei Şerban, producţii ale Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca
Mirella Patureau, jurnalist cultural, cercetător la Atelier de recherché sur Les arts du spectacle du CNRS, Paris, critic de teatru la RFI secţia română, traducător de dramaturgie contemporană românească a publicat o serie de articole despre teatrul românesc şi Festivalul Naţional de Teatru în Observator Cultural, Scena.ro.
Mustapha Aouar, Director Artistic şi coordonator al proiectelor internaţionale al Companiei Theatre de la Gare, spaţiu gazdă din periferia Parisului. Regizor, interesat de dramaturgia românească, doreşte să stabilească parteneriate cu companii teatrale mici din România.
Germania
Christian Bauer, Director al PPS-Promotion-Presse-Service
Dieter Topp, Director al KulturForum Europa/ PPS-Promotion-Presse-Service
Au publicat numeroase articole despre Festivalul Naţional de Teatru 2008 şi 2009, apărute pe 20 de portaluri de ştiri din Germania, unele dintre articole fiind publicate şi pe portalul românesc Art ACT.
Medana Weident, jurnalist cultural, a reflectat Festivalul Naţional de Teatru în emisiuni zilnice transmise la Postul de radio Deutsche Welle.
Medana Weident şi Friederike Felbeck au scris un articol despre Festivalul Naţional de Teatru, care a apărut în revista de specialitate „Theater der Zeit”, pe luna februarie 2010.
Yvonne Budenholtzer, Director Artistic şi selecţioner al festivalului New Plays from Europe a invitat spectacolul Romania, te pup de Bogdan Georgescu, regia David Schwartz, produs de Teatrul Naţional din Iaşi, prezentat în 18 şi 19 iunie 2010 la Wiesebaden. NEW PLAYS FROM EUROPE este cel mai important festival de dramaturgie contemporană din întreaga lume.
Grecia
Alexandros Efklidis, critic de teatru, teoretician şi profesor la Aristotle University Of Thessaloniki, a publicat un articol despre Teatrul Grec în revista Scena.ro: „Ceilalţi Balcani, atât de aproape, atât de departe”.
Bouboulina Nikaki, critic de teatru, traducător şi selecţioner pentru numeroase festivaluri francofone, a devenit un aliat al culturii române în relaţia cu instituţiile de spectacol din Grecia.
Olanda
Guido Wevers, Director şi Elly Rietbroek, Programator internaţional al Theater aan het Vrijthof, teatru gazdă şi organizator de festivaluri în Maastrich care intenţionează să-şi dezvolte oferta culturală. Directorii instituţiei şi-au manifestat interesul de a viziona unele dintre cele mai bune spectacole româneşti în vederea posibilei selecţionări pentru a fi prezentate pe scena teatrului Theater aan het Vrijthof.
Ungaria
Adrienne Darvay Nagy, critic de Teatru şi membru al Boardului de selecţie al Festivalului Shakespeare, Gyula.
Andreea Tompa, Critic de Teatru, Editor al Szinhaz Theatre Monthly magazine
În ultimii ani, în revista Szinhaz au apărut numeroase articole dedicate teatrului românesc. De asemenea Adrienne Darvay Nagy şi Andreea Tompa au publicat cronici despre spectacole româneşti în revista Theater, editată de Yale University.
Irlanda
John Fairleigh, Preşedinte al Stewart Parker Trust
Gemma Hussey, Preşedinte al Fundaţiei Culturale Româno-Irlandeze
Abbie Spallen, dramaturg
Phillip McMahon, dramaturg
Membrii Fundaţiei Culturale Româno-Irlandeze sunt mari susţinători ai culturii contemporane româneşti. În anul 2009 Ambasada Irlandei şi Fundaţia Culturală Româno-Irlandeză au iniţiat un premiu de dramaturgie. Câştigătorul primei ediţii este dramaturgul Mimi Brănescu. Textul lui va fi tradus în engleză (colaborare între Mimi Brănescu şi un dramaturg irlandez), va fi publicat în Irlanda şi se vor face demersurile pentru realizarea unui spectacol.
Republica Moldova
Irina Nechit Popa, Larisa Turea, Valentina Tăzlăuanu, teoreticieni, critici de teatru şi profesori, au reflectat Festivalul Naţional de Teatru în revistele culturale din Chişinău: Jurnalul de Chişinău, Timpul de Chişinău, „Sud-Est Cultural”.
Ion Grosu, Director general al Teatrului National „Mihai Eminescu”
Petru Vutcarau, Director al Teatrului şi Festivalului Bienala Teatrului „Eugen Ionescu”
Cei doi directori de teatre urmăresc producţia spectaculară românească, intenţia lor este aceea de a invita unele dintre cele mai bune producţii ale anului la Chişinău.
Spectacolul România, te pup! de Bogdan Georgescu, regia david Schwartz, produs de Teatrul Naţional din Iaşi a fost invitat în cadrul Festivalului de la Chişinău.
Polonia
Krystyna Meissner, membru al comisiei de selecţie pentru Dialog Festival, Varşovia a fost interesată de spectacolele Omul pernă, producţie a Teatrului „Maria Filotti” din Brăila şi Trei surori, producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Cele două teatre producătoare vor fi contactate în vederea negocierii participării unuia dintre spectacole la „Dialog Festival”, Varşovia.
Rusia
Roman Dolzhanskiy, Director Artistic al New European Theater Festival a rămas în legătură cu mai mulţi tineri regizori români în vederea posibilei lor invitări în festival ca reprezentanţi ai noului val.
Serbia
Batric Zarkovic, Manager şi Ljiljana Zarkovic, Director Artistic al Teatrului din Belgrad şi al Festivalului Internaţional de Teatru SLAVIJA
În urma participării lor în cadrul Festivalului Naţional de Teatru din anul 2008, spectacolul Platonov, produs de Teatrul Nottara a participat în martie 2009 la International Theatre Festival SLAVIJA. Pentru ediţia din 2010 a festivalului de la Belgrad organizatorii au invitat Teatrul German din Timişoara cu spectacolul Cântăreaţa cheală de Eugene Ionesco, regia Alexandru Dabija. Din motive legate de acordul dreptului de autor acest spectacol a fost înlocuit cu spectacolul Toate la timpul lor, regia Radu Alexandru Nica.
USA
Tom Sellar, editor al revistei Theater magazine editată de Yale University a dedicat un întreg număr teatrului românesc. Revista a avut o lansare şi în cadrul FNT 2009.
În toamna anului 2010 Tom Sellar, în calitate de editor şi co-autor, va publica un volum de studii dedicat teatrului din Est, care va cuprinde un capitol despre personalităţile teatrale din România.
Vallejo Gantner, Director Artistic al Performance Space 122 este unul dintre susţinătorii prezenţei tinerei generaţii de regizori-dramaturgi români la New York. Alături de ICR New York el intenţionează să dezvolte un proiect de colaborare şi promovare a spectacolelor realizate de regizori precum Gianina Cărbunariu, Radu Apostol, Bogdan Georgescu, Vera Ion.
Spectacolul Concreţii după Vladimir Sorokin, regia Alexandru Mihăescu, producţie a Teatrului LUNI de la Green Hours va fi prezent la Fringe Festival New York.
Au fost anunțate selecția și structura ediției 2010 a Festivalului Național de Teatru
Luni, 14 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, Festivalul Național de Teatru (30 octombrie-7 noiembrie 2010), ajuns în acest an la cea de-a 20a ediție, și-a anunțat selecția. Puteți citi în continuare materialele de informare transmise de Biroul de presă: comunicatul de presă , selecția oficială și structura ediției 2010, prezentări ale invitaților speciali, precum și o trecere în revistă a efectelor avute de participarea profesioniștilor străini la edițiile precedente configurate de Cristina Modreanu.
FNT 2010 și-a anunțat selecția!
15.06.2010
Luni, 14 iunie, ora 16.00, în cadrul unei conferințe de presă, Festivalul Național de Teatru (30 octombrie-7 noiembrie 2010), ajuns în acest an la cea de-a 20 a ediție, și-a anunțat selecția!
Cristina Modreanu, selecționerul unic și director artistic FNT a declarat: “Ca structură, FNT a rămas în mare parte ca în 2008 și 2009, fiindcă am dorit să închei rotund acest mandat de selecționer. În schimb, am hotărât ca în 2010 să nu mai separăm producțiile independente de selecția oficială pentru că acestea diferă doar ca sistem de producție, nu din punct de vedere artistic, în ultimii ani sistemul independent având o dezvoltare dinamică și benefică, asupra căreia vreau să atrag atenția.”
În cadrul selecției, Cristina Modreanu a anunțat și cele două premiere în FNT, spectacole regizate de Rodrigo Garcia la Teatrul Național din Timișoara și Matthias Langhoff la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.
FNT 2010 va cuprinde și spectacole din străinătate, cele două producții confirmate momentan sunt Hey, Girl! regizat de Romeo Castelucci și Regele moare de Eugene Ionesco, în regia lui Silviu Purcărete, coproducție Les Arts et Mouvants, Cie à l’endroit des mondes allant vers (Paris), Ex-Ponto Festival (Slovenia), UNITER, Institutul Cultural Român prin programul Cantemir, alte două spectacole invitate fiind în curs de confirmare și urmând să fie anunțate în toamnă.
FNT 2010 este completată cu dezbateri, conferințe, întâlniri, lansări de carte, filme despre teatru și dans.
Aura Corbeanu, director executiv FNT și vicepreședinte UNITER, a declarat că: „În afara finanțatorilor principali (Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Cultural și Consiliul General al Pirmăriei Municipiului București) și alți sponsori și parteneri de valoare, suntem bucuroși că din 2009 avem susținerea Institutului Cultural Român care a acceptat să susțină FNT pe o perioadă de trei ani, acoperind toate cheltuielile legate de prezența profesioniștilor (promoteri, directori de teatre, ziariști) din străinătate. Aceștia vor fi nu mai puțin de 60 de persoane, asigurând recunoașterea internațională a celui mai important eveniment teatral al toamnei.”
Pentru detalii, vă rugăm să consultați fișierele atașate sau site-ul www.fnt.ro
Biroul de presă FNT 2010
Mirela Năstăsache & Florentina Bratfanof
Festivalul Național de Teatru, a XX-a ediție
30 octombrie – 7 noiembrie 2010
ROMANIAN SHOWCASE 3 / Spectacole românești de top
1. 20/20 scris și regizat de Gianina Cărbunariu, Studio Yorick din Târgu Mureș
2. Aici, la porțile beznei după Euripide, regia Mihai Măniuțiu, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași
3. Aniversarea de Thomas Vinterberg și Mogens Rukov, regia Vlad Massaci, Teatrul „Nottara”, București
4. Breaking the waves (Viața binecuvântată a lui Bess) adaptare scenică după un scenariu de de Lars von Trier, regia Radu Nica, Teatrul Național „Radu Stanca”, Sibiu
5. Capete înfierbântate de Mihaela Michailov, regia David Schwartz, Centrul de Introspecție Vizuală și Tanga Project, București
6. Codrii de David Mamet, regia Alexandru Berceanu, Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, Arad
7. Cucuie-n frunte după Eric Bogosian, regia Radu Iacoban și Tudor Aaron Istodor, Teatrul LUNI de la Green Hours, București
8. Elling dramatizare de Axel Hellstenius în colaborare cu Petter Naess după romanul Frați de sânge de Ingvar Ambjornsen, regia Vlad Massaci, Teatrul de Comedie, București
9. Femeia care și-a pierdut jartierele de Eugene Labiche, regia Silviu Purcărete, Teatrul de Comedie, București
10. Hamlet de William Shakespeare, regia Uray Peter, Studio M, Sfântu Gheorghe
11. Herr Paul de Tankred Dorst, regia Radu Afrim, Teatrul Tineretului, Piatra Neamț
12. Hoții de Conor McPherson, regia Cristi Juncu, Teatrul 74, Târgu Mureș
13. Legenda Marelui Inchizitor după F. Dostoievski, regia Radu Penciulescu, Teatrul Național București
14. Livada de vișini de A.P. Cehov, regia Felix Alexa, Teatrul Național București
15. Miriam W. de Savyon Liebrecht, regia Radu Afrim, Teatrul „Toma Caragiu”, Ploiești
16. Odiseea de Homer, regia Tim Caroll, Teatrul Național „Marin Sorescu”, Craiova
17. Povești de familie de Biljana Sbrljanovic, regia Cristian Ban, Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sfântu Gheorghe
18. Pyramus & Thisbe 4 You după William Shakespeare, regia Alexandru Dabjija, Teatrul Odeon, București
19. Royal Fashion, regia Dan Puric, Teatrul Național de Operetă, București
20. Sfârșit de partidă de Samuel Beckett, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul Metropolis, București
21. Strigăte și șoapte de Ingmar Bergman, regia Andrei Șerban, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca
22. Supermarket, scenariu și regia Theo Herghelegiu, Teatrul Inexistent și Club La Scena, București
PREMIERE IN FNT – titluri rezervate
1. Măsură pentru măsură de William Shakespeare, regia Matthias Langhoff, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj-Napoca
2. Spectacol de Rodrigo Garcia, Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Timișoara
SPECTACOLE INVITATE DIN STRAINATATE
1. Hey, Girl!, un spectacol de Romeo Castellucci, Romeo Castellucci & Societas Raffaello Sanzio (IT)
2. Regele moare de Eugène Ionesco, regia Silviu Purcărete, coproducție Les Arts et Mouvants, Cie à l’endroit des mondes allant vers (Paris), Ex-Ponto Festival (Slovenia), UNITER, Institutul Cultural Român prin programul Cantemir
DEBUT ÎN FNT
1. Exil în pământul uitării, regia și coregrafia Andreea Tănăsescu, Centrul Național al Dansului, București
2. Funcționarii după A.P. Cehov, regia Alexandru Mâzgăreanu, Teatrul Metropolis, București
DEZBATERI, CONFERINȚE, ÎNTÂLNIRI
1. Lee Breuer, fondator Mabou Mines, USA – conferință și prezentare video
2. Michal Kobialka – conferință și proiecții spectacole semnate Kantor
3. Conferințe creatori români
4. Dezbatere – Starea teatrului românesc (la ediția 20)
LANSĂRI DE CARTE
Editura UNITEXT – Colecția FNT:
1. 50 key Theatre Directors (editori Maria Shevtsova si Shomit Mitter, Routledge, 2005) – traducere Anca Ioniță și Cristina Modreanu
2. Against Interpretation and other Essays de Susan Sontag, Picador, USA – traducere Ioana Ieronim
3. Kantor de Michal Kobialka – traducere Cipriana Petre; în colaborare cu Catedra de Teatru a Universității „Babes Bolyai” din Cluj-Napoca
FILME, NOAPTE, TEATRU = FNT
DANCE SHOWCASE
Invitaţi speciali în FNT 2010
Lee Breuer este profesor, regizor de film, poet, scriitor şi regizor de teatru. Este directorul artistic al Mabou Mines Theater Company din New York, companie la fondarea căreia a participat, în 1970, alături de colegii săi: Philip Glass, Ruth Maleczech, JoAnne Akalaitis, David Warrilow şi Frederick Neuman. A câştigat numeroase premii Obie, dar şi Edinburgh Herald‘s Archangel Award şi The Helen Hayes Award. Breuer a predat la Yale University School of Drama (1986-99); Stanford University (1995-99); UC Santa Cruz (1994); Arizona State University West (1992-93) şi Harvard University (Writers and Directors Seminar – 1981).
În cadrul FNT 2010, Breuer va susţine o conferinţă şi o prezentare video a activităţii sale în compania Mabou Mines.
Romeo Castellucci combină regia de teatru cu arta plastică într-un mod visceral, iar rezultatul îl plasează în topul mondial al regizorilor. După ce a studiat artele plastice la Universitatea de Arte Frumoase din Bologna, Castellucci a fondat, în 1981, alături de soţia sa, dramaturgul Chiara Guidi şi sora sa, scriitoarea Claudia Castellucci, Societas Raffaello Sanzio. Opera sa este comparată cu ’Wunderkammer’-ul baroc, unde vizitatorii pot vedea tot soiul de rarităţi. Sau cu un vis, plin de fantezie şi întâmplări contradictorii, unde există alte legi ale timpului, spaţiului şi limbajului.
Munca lui Romeo Castellucci alături de Societas Raffaello Sanzio este considerată de mulţi a fi cel mai vizionar teatru experimental al timpurilor noastre. Felul în care Castellucci interoghează şi potenţează forme teatrale diferite, duc către o creaţie extraordinară, controversată, care vorbeşte fără compromis despre condiţia umană.
Spectacolul Hei Girl! vine în 2010 la FNT după impresionante turnee în Europa sau America de Nord.
Rodrigo Garcia s-a născut în 1964 în Argentina, unde a trăit până la 19 ani. Din anul 1986 s-a stabilit la Madrid, unde a a fondat, în 1989, compania Carniceria Teatro (Teatrul Măcelăria). Autor adulat şi controversat, cu un discurs emblematic pentru timpurile pe care le traversăm, Rodrigo Garcia abordează tăios, fără menajamente, contradicţiile acestora, iar piesele sale vorbesc direct, uneori brutal, despre excesele consumismului care nu mai lasă loc reflecţiei, despre ipocrizia globalizării şi a “politicii corecte”. O poetică specială, crudă uneori, şocantă chiar prin libertatea ei absolută, caracterizează opera sa de dramaturg, ca şi pe cea de regizor.
În luna noiembrie 2009, Rodrigo Garcia a câştigat în Polonia Premiul “Noi Realităţi Teatrale”, alături de Pippo Delbono, de Guy Cassiers, de Árpád Schilling şi de Francois Tanguy. În vara aceasta, va face primul spectacol în România, la Teatrul Naţional din Timişoara, spectacol care va fi prezentat în FNT în premieră.
Michal Kobialka este profesor invitat al Universităţii din Utrecht în anul 2009. Predă Teatru la Universitatea din Minnesota, în cadrul departamentului de Teatru, Arte şi Dans. A scris despre teatrul medieval, despre teatrul contemporan european, dar şi istorii de teatru. De asemenea, este specializat în Kantor, despre a cărui muncă a publicat în 2009 volumul: Further on, Nothing: Tadeusz Kantor’s Theatre—a book-length study of Tadeusz Kantor’s theatre.
Tot despre Kantor va susţine, în cadrul FNT 2010, o conferinţă însoţită de o prezentare video.
Matthias Langhoff este regizor german, născut în 1941 la Zurich, unde tatăl său se refugiase fugind de nazişti. Activitatea sa este impresionantă. A lucrat pe cele mai mari scene din Germania la Berlin Ensemble, Vâolksbuhne, Schauspielhaus. A condus, Teatrul Vidy din Lausanne, apoi Berliner Ensemble. Langhoff este membru al Academiei din Berlin şi Ofiţer al Legiunii de Onoare. Radical şi surprinzător în regie, opera sa dovedeşte o rigoare perfectă. Face parte din estetica sa felul în care saturează scena de semne, prin mijloace variate: fotografie, proiecţie de film, referinţe la alte opere teatrale sau cinematografice, interactivitate, decoruri şi costume extrem de complexe. Majoritatea montărilor sale rămân în istorie.
Invitat să lucreze în România de Teatrul Maghiar de Stat din Cluj Napoca, Matthias Langhoff prezintă, în premieră în FNT, Măsură pentru măsură de William Shakespeare.
EFECTE ALE PARTICIPĂRII PROFESIONIŞTILOR CULTURALI STRĂINI ÎN FNT
Au susţinut conferinţe:
Delphine Cottu (Franţa), actriţă a Théâtre du Soleil, conferinţă despre Ariane Mnouchkine.
George Banu, critic de teatru, profesor la Universitatea Nouvelle Sorbone, teoretician de origine română, invitat permanent al Festivalului Naţional de Teatru, în anul 2009 a prezentat un colocviu despre Grotowski.
Alături de George Banu au susţinut conferinţe despre Grotowski Dariusz Kosiński şi Leszek Kolankiewicz, profesori universitari din Polonia, specialişti în domeniu.
Aleks Sierz din Marea Britanie a susţinut conferinţa cu tema Noua dramaturgie în teatrul britanic contemporan.
Richard Schechner din SUA a susţinut un workshop de regie şi spectacologie, el însuşi fiind o personalitate novatoare a teatrului american contemporan. Spectacolul „Dyonisus in 69” este un reper al teatrului experimental de la sfârşitul anilor 60, o versiune politizată şi eroticizată dată de Richard Schechner „Bacantelor” lui Euripide, montat în celebrul Performing Garage din New York.
Saviana Stănescu, important dramaturg român cu impresionantă activitate profesională în New York, a fost cea care a semnat prefaţa cărţii Performance. Introducere şi teorie de Richard Schechner, fiind alături de regizor la work-shop-ul din Bucureşti.
În afară de prezenţa spectaculară, conferinţe şi dezbateri susţinute de companii şi personalităţi internaţionale, în cadrul Festivalului Naţional de Teatru au fost invitaţi şi directori de festivaluri, directori de programe ai unor importante teatre europene şi americane, jurnalişti internaţionali, care au manifestat interes pentru teatrul românesc, pentru profesioniştii de teatru sau pentru realizarea, pe viitor, de spectacole în colaborare cu artişti şi teatre din România. Aceşti invitaţi sunt potenţiali iniţiatori de schimburi culturale, potenţiali cumpărători de spectacole produse în România.
Austria
Irina Wolf, Editor la Aurora Magazin, a scris un articol despre Festivalul Naţional de Teatru 2009, publicat în data de 20 nov 2009 în Aurora Magazine, revista culturală din Austria.
În toamna anului 2010 va finaliza volumul Teatrul Romanesc Contemporan în limba germană, seria „Forum: Rumänien”, editura germană Frank & Timme
Belgia
Jo Dekmine, Director al Theatre 140
Directorul Theatre 140, teatru gazdă din Bruxelles, este interesat de spectacolul de teatru românesc. Intenţia lui este de a prezenta anual câte un spectacol produs de un teatru din România. Din 2007 au fost invitate spectacolele Electra, produs de Teatrul Naţional din Sibiu, Discipolii, produs de Teatrul Maghiar din Cluj. În acest moment este interesat de spectacolul Trei surori de Cehov, regia Tompa Gabor, Teatrul Maghiar de Stat, Cluj Napoca.
Bulgaria
Hristo Mutafciev, Preşedinte al Uniunii Actorilor din Bulgaria
Pavel Vasev, Manager al Teatrului Naţional „Ivan Vazov”
Presedintele Uniunii Teatrale din Bulagaria şi Directorul Teatrului Naţional din Sofia au discutat cu Preşedintele Uniunii Teatrale din România şi Directorul Teatrului Naţional din Bucureşti în vederea stabilirii unui acord de parteneriat între instituţiile mai sus menţionate. Parteneriatul are ca obiective principale realizarea de coproducţii româno-bulgare, schimbul de spectacole, participarea la festivaluri internaţionale de teatru.
Kalina Wagenstein, Director al Art Office Foundation şi Nikolay Iordanov, Director Executiv al International Theatre Festival „Varna Summer” sunt principalii organizatori ai Festivalului „Varna Summer”. Organizatorii intenţionează să dezvolte acest festival şi să-l extindă pe toate malurile Marii Negre şi să stabilească un parteneriat cu Festivalul Naţional de Teatru.
Spectacolul Lucia patinează, regia Radu Afrim, producţie a Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe a fost invitat la Festivalul „Varna Summer” şi a avut o reprezentaţie în data de 5 iunie 2010.
Finlanda
Kirsti Koski, Coordonator al Departamentului de Invitaţi Internaţionali din cadrul Tampere Theatre Festival
Coordonatorii proiectului Tampere Theatre Festival vizionează anual cele mai bune spectacole de teatru, în vederea propunerii de selecţionare pentru unul dintre cele mai bine cotate Festivaluri de Teatru din Europa. Sunt interesati de spectacolul Psihoza, regia Mihai Măniuţiu, produs de Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj.
Franţa
Dominique Fataccioli, Director şi Codrina Pricopoaia, Coordonator proiecte artistice al Theater Bourg-Neuf, Avignon
Theater Bourg-Neuf din Avignon în parteneriat cu ICR Paris, organizează anual o selecţie de spectacole româneşti în vederea închirierii celor două săli de care dispune teatrul, în cadrul Festivalului de la Avignon, secţiunea OFF.
În anul 2010 Theater Bourg-Neuf va prezenta o ministagiune românească în cadrul festivalului de la Avignon
În spaţiul Maison Jean Vilar, în perioada 11 – 16 iulie 2010 vor fi prezentate următoarele:
Amalia respiră adânc de Alina Nelega, regia Gavril Cadariu, producţie a Teatrului „Ariel” din Târgu Mureş
A(II) RH+ de Nicoleta Esinencu, regia Michèle Harfaut, interpetat de Miglen Mirtchev
Mămăliga sau ficat de vacă de Codrina Pricopoaia, regia Dominique Fataciolli
Prezentarea revistei Scena.ro
Jean-Pierre Thibaudat, critic de teatru, traducător, consilier şi selecţioner pentru festivaluri de teatru, este interesat de teatrul contemporan din Europa de Est. În anul 2011, în cadrul FESTIVAL PASSAGE, Festival des théâtres à l’est de l’Europe, Nancy, vor fi prezentate spectacolele: Măsură pentru măsură de Shakespeare, regia Matthias Langhoff şi Unchiul Vanea de Cehov, regia Andrei Şerban, producţii ale Teatrului Maghiar de Stat din Cluj Napoca
Mirella Patureau, jurnalist cultural, cercetător la Atelier de recherché sur Les arts du spectacle du CNRS, Paris, critic de teatru la RFI secţia română, traducător de dramaturgie contemporană românească a publicat o serie de articole despre teatrul românesc şi Festivalul Naţional de Teatru în Observator Cultural, Scena.ro.
Mustapha Aouar, Director Artistic şi coordonator al proiectelor internaţionale al Companiei Theatre de la Gare, spaţiu gazdă din periferia Parisului. Regizor, interesat de dramaturgia românească, doreşte să stabilească parteneriate cu companii teatrale mici din România.
Germania
Christian Bauer, Director al PPS-Promotion-Presse-Service
Dieter Topp, Director al KulturForum Europa/ PPS-Promotion-Presse-Service
Au publicat numeroase articole despre Festivalul Naţional de Teatru 2008 şi 2009, apărute pe 20 de portaluri de ştiri din Germania, unele dintre articole fiind publicate şi pe portalul românesc Art ACT.
Medana Weident, jurnalist cultural, a reflectat Festivalul Naţional de Teatru în emisiuni zilnice transmise la Postul de radio Deutsche Welle.
Medana Weident şi Friederike Felbeck au scris un articol despre Festivalul Naţional de Teatru, care a apărut în revista de specialitate „Theater der Zeit”, pe luna februarie 2010.
Yvonne Budenholtzer, Director Artistic şi selecţioner al festivalului New Plays from Europe a invitat spectacolul Romania, te pup de Bogdan Georgescu, regia David Schwartz, produs de Teatrul Naţional din Iaşi, prezentat în 18 şi 19 iunie 2010 la Wiesebaden. NEW PLAYS FROM EUROPE este cel mai important festival de dramaturgie contemporană din întreaga lume.
Grecia
Alexandros Efklidis, critic de teatru, teoretician şi profesor la Aristotle University Of Thessaloniki, a publicat un articol despre Teatrul Grec în revista Scena.ro: „Ceilalţi Balcani, atât de aproape, atât de departe”.
Bouboulina Nikaki, critic de teatru, traducător şi selecţioner pentru numeroase festivaluri francofone, a devenit un aliat al culturii române în relaţia cu instituţiile de spectacol din Grecia.
Olanda
Guido Wevers, Director şi Elly Rietbroek, Programator internaţional al Theater aan het Vrijthof, teatru gazdă şi organizator de festivaluri în Maastrich care intenţionează să-şi dezvolte oferta culturală. Directorii instituţiei şi-au manifestat interesul de a viziona unele dintre cele mai bune spectacole româneşti în vederea posibilei selecţionări pentru a fi prezentate pe scena teatrului Theater aan het Vrijthof.
Ungaria
Adrienne Darvay Nagy, critic de Teatru şi membru al Boardului de selecţie al Festivalului Shakespeare, Gyula.
Andreea Tompa, Critic de Teatru, Editor al Szinhaz Theatre Monthly magazine
În ultimii ani, în revista Szinhaz au apărut numeroase articole dedicate teatrului românesc. De asemenea Adrienne Darvay Nagy şi Andreea Tompa au publicat cronici despre spectacole româneşti în revista Theater, editată de Yale University.
Irlanda
John Fairleigh, Preşedinte al Stewart Parker Trust
Gemma Hussey, Preşedinte al Fundaţiei Culturale Româno-Irlandeze
Abbie Spallen, dramaturg
Phillip McMahon, dramaturg
Membrii Fundaţiei Culturale Româno-Irlandeze sunt mari susţinători ai culturii contemporane româneşti. În anul 2009 Ambasada Irlandei şi Fundaţia Culturală Româno-Irlandeză au iniţiat un premiu de dramaturgie. Câştigătorul primei ediţii este dramaturgul Mimi Brănescu. Textul lui va fi tradus în engleză (colaborare între Mimi Brănescu şi un dramaturg irlandez), va fi publicat în Irlanda şi se vor face demersurile pentru realizarea unui spectacol.
Republica Moldova
Irina Nechit Popa, Larisa Turea, Valentina Tăzlăuanu, teoreticieni, critici de teatru şi profesori, au reflectat Festivalul Naţional de Teatru în revistele culturale din Chişinău: Jurnalul de Chişinău, Timpul de Chişinău, „Sud-Est Cultural”.
Ion Grosu, Director general al Teatrului National „Mihai Eminescu”
Petru Vutcarau, Director al Teatrului şi Festivalului Bienala Teatrului „Eugen Ionescu”
Cei doi directori de teatre urmăresc producţia spectaculară românească, intenţia lor este aceea de a invita unele dintre cele mai bune producţii ale anului la Chişinău.
Spectacolul România, te pup! de Bogdan Georgescu, regia david Schwartz, produs de Teatrul Naţional din Iaşi a fost invitat în cadrul Festivalului de la Chişinău.
Polonia
Krystyna Meissner, membru al comisiei de selecţie pentru Dialog Festival, Varşovia a fost interesată de spectacolele Omul pernă, producţie a Teatrului „Maria Filotti” din Brăila şi Trei surori, producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj. Cele două teatre producătoare vor fi contactate în vederea negocierii participării unuia dintre spectacole la „Dialog Festival”, Varşovia.
Rusia
Roman Dolzhanskiy, Director Artistic al New European Theater Festival a rămas în legătură cu mai mulţi tineri regizori români în vederea posibilei lor invitări în festival ca reprezentanţi ai noului val.
Serbia
Batric Zarkovic, Manager şi Ljiljana Zarkovic, Director Artistic al Teatrului din Belgrad şi al Festivalului Internaţional de Teatru SLAVIJA
În urma participării lor în cadrul Festivalului Naţional de Teatru din anul 2008, spectacolul Platonov, produs de Teatrul Nottara a participat în martie 2009 la International Theatre Festival SLAVIJA. Pentru ediţia din 2010 a festivalului de la Belgrad organizatorii au invitat Teatrul German din Timişoara cu spectacolul Cântăreaţa cheală de Eugene Ionesco, regia Alexandru Dabija. Din motive legate de acordul dreptului de autor acest spectacol a fost înlocuit cu spectacolul Toate la timpul lor, regia Radu Alexandru Nica.
USA
Tom Sellar, editor al revistei Theater magazine editată de Yale University a dedicat un întreg număr teatrului românesc. Revista a avut o lansare şi în cadrul FNT 2009.
În toamna anului 2010 Tom Sellar, în calitate de editor şi co-autor, va publica un volum de studii dedicat teatrului din Est, care va cuprinde un capitol despre personalităţile teatrale din România.
Vallejo Gantner, Director Artistic al Performance Space 122 este unul dintre susţinătorii prezenţei tinerei generaţii de regizori-dramaturgi români la New York. Alături de ICR New York el intenţionează să dezvolte un proiect de colaborare şi promovare a spectacolelor realizate de regizori precum Gianina Cărbunariu, Radu Apostol, Bogdan Georgescu, Vera Ion.
Spectacolul Concreţii după Vladimir Sorokin, regia Alexandru Mihăescu, producţie a Teatrului LUNI de la Green Hours va fi prezent la Fringe Festival New York.